Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors.
Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Responsive image


ANZUS

Infotaula d'organitzacióANZUS
Dades
Tipustractat internacional
aliança militar
organització internacional Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació29 abril 1952
Activitat
Àmbitoceà Pacífic Modifica el valor a Wikidata
Format per

L'Organització de Seguretat i Assistència entre Austràlia, Nova Zelanda i els Estats Units (en anglès: Australia, New Zealand, United States Security Organization, ANZUS) és una organització internacional d'àmbit regional que neix d'un tractat no vinculant de seguretat col·lectiva de 1951 entre Austràlia i Nova Zelanda i, per separat, Austràlia i els Estats Units, per a cooperar en assumptes militars a la regió de l'oceà Pacífic,[1] tot i que avui en dia es considera que el tractat es refereix a conflictes a tot el món. Estableix que un atac armat a qualsevol de les tres parts seria perillós per a les altres, i que cadascuna hauria d'actuar per a fer front a l'amenaça comuna. A més a més, crea un comitè de ministres d'afers exteriors que pot reunir-se per a consultar.

El tractat va ser un dels quals els Estats Units va formar en l'època de 1949-1955 com a part de la seva resposta col·lectiva a l'amenaça del comunisme durant la Guerra Freda.[2] Nova Zelanda va ser suspesa d'ANZUS en 1986 en iniciar una zona lliure d'armes nuclears en les seves aigües territorials; a la fi de 2012, Nova Zelanda va aixecar la prohibició de les visites dels vaixells de guerra dels Estats Units, la qual cosa va conduir a una disminució de les tensions. Nova Zelanda manté una zona desnuclearitzada com a part de la seva política exterior i està parcialment suspesa d'ANZUS, ja que els Estats Units manté una política ambigua sobre si els vaixells de guerra porten o no armes nuclears i opera nombrosos portaavions i submarins de propulsió nuclear. Tot i això, Nova Zelanda va reprendre àrees clau del tractat ANZUS en 2007.[3][4]

  1. «Organització de Seguretat i Assistència entre Austràlia, Nova Zelanda i els Estats Units». TERMCAT. [Consulta: 20 juliol 2021].
  2. Joseph Gabriel Starke, The ANZUS Treaty Alliance (Melbourne University Press, 1965)
  3. «U.S. lifts ban on New Zealand warships, New Zealand keeps nuclear-free stance». tribunedigital-chicagotribune. Arxivat de l'original el 2015-06-20. [Consulta: 20 juliol 2021].
  4. «In Warming US-NZ Relations, Outdated Nuclear Policy Remains Unnecessary Irritant». Federation of American Scientists.

Previous Page Next Page






أنزوس Arabic ANZUS AST ANZYUS AZ АНЗЮС BA ANZUS BR ANZUS Czech ANZUS Danish ANZUS-Abkommen German ANZUS English ANZUS EO

Responsive image

Responsive image