Astarte

Infotaula personatgeAstarte

Modifica el valor a Wikidata
Tipusdeïtat de la fertilitat
deïtat de la guerra
deïtat grega Modifica el valor a Wikidata
Context
Mitologiareligió cananea, mitologia fenícia, mitologia sumèria, religió ugarítica i religió a Cartago Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gènerefemení Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeBaal Modifica el valor a Wikidata
FillsMelcart Modifica el valor a Wikidata
Altres
Part dereligió cananea Modifica el valor a Wikidata
Dominifertilitat, sexualitat i guerra Modifica el valor a Wikidata
EquivalentInanna, Afrodita, Ixtar i Baaltis Modifica el valor a Wikidata
Representació d'Astarte

Astarte[1][2](en grec, Ἀστάρτη Astártē; en fenici, 𐤏𐤔𐤕𐤓𐤕 [ˁštrt] Aixtart) era una deïtat fenícia d'origen mesopotàmic. Els sumeris l'anomenaven Inanna, mentre que els accadis la coneixien amb el nom d'Ixtar.[3] Totes elles estan identificades amb el planeta Venus. Era la divinitat de l'amor sensual i fecunditat i també del pansiment, carestia i mort. Amb el temps, es va tornar en dea de la guerra i rebia cultes sanguinaris dels seus devots. Se solia representar nua o tot just coberta amb vels, amb una flor en una mà i una serp en l'altra, i dempeus sobre un lleó. Era verge. A Ugarit era la patrona de la caça. Va ser venerada a tot el Llevant i el seu culte va arribar fins la Península Ibèrica. El seu nom sol trobar-se en l'Antic Testament, en la forma plural Aixtarot.[4]

  1. Raurell, Frederic; Roure, Damià; Tragan, Pius-Ramon. Tradició i traducció de la paraula: miscellània Guiu Camps. L'Abadia de Montserrat, 1993. ISBN 978-84-7826-426-1. 
  2. Alberich i Mariné, Joan (dir.); Cuartero i Iborra, Francesc J. (dir.). Diccionari Grec-Català. D'Homer al segle ii dC. Enciclopèdia Catalana - Fundació Institut Cambó, 2015, p. 369. ISBN 9788441224223. 
  3. Merlin Stone. "When God Was A Woman". (Harvest/HBJ 1976)
  4. K. van der Toorn, Bob Becking, Pieter Willem van der Horst, Dictionary of Deities and Demons in the Bible, p. 109-10.

Astarte

Dodaje.pl - Ogłoszenia lokalne