Biolingvistiikka on kielitieteen haara, joka yhdistää käytäntöjä niin kielitieteestä kuin biologiastakin. Tutkimuskohteina ovat muun muassa kielen biologiset taustat sekä kielen evoluutio.
Varhaisin maininta biolingvistiikasta on vuodelta 1950, jolloin julkaistiin Handbook of Biolinguistics -kirja, joka pyrki tutkimaan kieltä luonnonilmiönä ja osana biologisia prosesseja.[1] Termi biolingvistiikka tuli uudelleen käyttöön vuonna 1974 pidetyssä konferenssissa, joka kantoi nimitystä Biolinguistics. Termin kehittäjäksi mainitaan Noam Chomsky, jonka mukaan kieli on luonnollinen aivoissa syntynyt ilmiö. Biolingvistiikalla on tarkoitus vastustaa muun muassa John Locken ja Alfred Wallacen väitteitä, joiden mukaan kieltä ei voitaisi selittää vain evoluution tuloksena, vaan siihen olisi vaikuttanut jokin ulkopuolinen hengellinen voima.[2].
Yksi tieteenalalla toimiva vertaisarvioitu julkaisu on Biolinguistics-lehti, jonka artikkelit käsittelevät myös psykolingvistiikkaa ja neurolingvistiikkaa.[3] Suomessa biolingvististä tutkimusta on tehty muun muassa Helsingin ja Jyväskylän yliopistoissa.[4]