Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors.
Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Responsive image


Carrau

No s'ha de confondre amb Matraca.
Per a altres significats, vegeu «Xerrac (desambiguació)».
Infotaula d'instrument musicalCarrau
Tipusnoisemaker (en) Tradueix i noise instrument (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Classificació Hornbostel-Sachs112.24 Modifica el valor a Wikidata
Detall d'una carrau metàl·lica on s'aprecia el mecanisme que produeix el so

Un carrau, un carra(n)c, una carra(n)ca, un carrisc-carrasc o xerric-xerrac o xerrac és un instrument idiòfon consistent en un mànec que passa pel centre d'una roda dentada que hi està fixada, i al voltant del qual pot girar una peça dins de la qual hi ha una llengüeta. En fer voltar aquesta peça -que té un pes suficient perquè ajudi el moviment de rotació- la llengüeta va picant contra a cadascuna de les dents de la roda. Produeix, doncs, una successió molt ràpida de sons molt curts.

És un instrument tradicional a l'Índia i a molts indrets d'Europa, entre altres a Catalunya on, a més d'aquest, rep molts altres noms: garreu, garrau, carraca, carranc, xerrac,[1] escarriques, carreu, rodet o garric-garrec.[2]

Habitualment estan fets de fusta, però també n'hi ha de metàl·lics i de plàstic. Avui, el seu ús més freqüent és com a joguina, però en altres temps era utilitzat el Dissabte de Glòria -al final del silenci imposat pels dies centrals de la Setmana Santa com idiòfon rascat- i també en aquells mateixos dies com a substitut del so de les campanes.

Esporàdicament ha estat utilitzada en la música clàssica. Ludwig van Beethoven se'n serveix a La victòria de Wellington, té un paper específic a la Simfonia de les joguines -l'autoria de la qual encara està en discussió: Joseph Haydn o Leopold Mozart, també a L'enfant et les sortlèges de Maurice Ravel, al Don Quixote de Richard Strauss, i als Gurre-Lieder d'Arnold Schönberg. En aquests casos, i en la música orquestral en general, són els percussionistes els encarregats de tocar-la.

Hornbostel-Sachs el considera un instrument idiòfon rascat i li atorga la numeració 112.24.

  1. Gran enciclopèdia de la música. Vol 2.
  2. Amades, Joan: Costumari Català. Auques, instruments tradicionals, Nadal. Salvat, 1997. P. 156

Previous Page Next Page






Ratsche ALS Radschn BAR Кречетало Bulgarian Řehtačka Czech Skralde (legetøj) Danish Ratsche German Ratchet (instrument) English Knarilo EO Matraca Spanish Käristi ET

Responsive image

Responsive image