Cinsaut

Varietats viníferesCinsaut
Color de la pellNoir
EspèciesVitis vinifera
Altres nomsCinsault, Cinq Sao, Ottavianello
OrigenFrança
Principals regionsSud de França, Marroc, Algèria, Líban
Vins notablesChateau Musar, Ostuni Ottavianello
Número VIVC2672 Modifica el valor a Wikidata

El cinsaut és una varietat de cep negra. El raïm de cinsaut és molt menut i compacte, de gra mitjà, rodó i de color blau negre, amb molt de suc i gust dolç. És una varietat productiva però sensible a les malures. És de brotada lenta, i per això no l'afecten les gelades de primavera, i no suporta bé la humitat.

El vi de raïm cinsaut té poc cos, poc color i fort gust de fruites. S'utilitza per fer vins rosats o en cupatges amb garnatxa per a produir vins negres lleugers aportant suavitat i harmonia. La gran quantitat de tanins el fa apte per l'envelliment complementat amb ull de llebre o garnatxa.

El nom francès de «cinsaut» ha donat en català «samsó»[1] però aquest nom s'utilitza per la varietat carinyena.[2] Es cultiva a tot l'arc mediterrani entre el Roine i l'Ebre, on és una varietat tradicional d'origen antic desconegut. És una de les varietats principals a les DO Catalunya, DO Conca de Barberà, AOC Costers del Rosselló, DO Costers del Segre, DO Empordà, DO Montsant, DO Penedès, DO Tarragona i DO Terra Alta

  1. Rull, Xavier. Diccionari del vi. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1999. ISBN 84-412-0241-9 [Consulta: 30 maig 2015]. 
  2. «Neoloteca». Termcat, 17-06-2016. Arxivat de l'original el 4 d’octubre 2018. [Consulta: 6 maig 2017].

Cinsaut

Dodaje.pl - Ogłoszenia lokalne