Cofaktor

Succinatdehydrogenase med cofaktoren hæm bundet til sig. Den store halvgennemsigtige kugle indikerer placeringen af jernionen.

En cofaktor (somme tider også kofaktor[1]) er et ikke-protein kemisk forbindelse, der er bundet (enten tæt eller løst) til et enzym og er nødvendig for katalyse.[2] De kan betragtes som hjælpemolekyler/-ioner, der assisterer i biokemiske transformationer. Visse substanser såsom vand og forskellige andre ioner, der er til stede i rigelige mængder, kan være tæt bundne af enzymer, men betragtes ikke som at være cofaktorer, eftersom de er allestedsnærværende og sjældent begrænsende. Nogle kilder begrænser brugen af termen "cofaktor" til uorganiske substanser.[3][4]

Cofaktorer kan opdeles i to brede grupper: coenzymer og prostetiske grupper. Coenzymer er små organiske ikke-proteinmolekyler, der bærer kemiske grupper mellem enzymer. Disse molekyler er ikke tæt bundne af enzymer og afgives som en normal del af en katalytisk cyklus. I modsætning dertil danner prostetiske grupper en permanent del af proteinstrukturen.

  1. ^ "Arkiveret kopi". Arkiveret fra originalen 16. februar 2021. Hentet 24. april 2020.
  2. ^ de Bolster, M.W.G. (1997). "Ordliste over Termer Brugt i Biouorgansik Kemi: Cofaktorer". International Union of Pure and Applied Chemistry. Hentet 2007-10-30.
  3. ^ "Coenzymer og cofaktorer". Hentet 2007-11-17.
  4. ^ "Enzymcofactorer". Arkiveret fra originalen 3. april 2015. Hentet 2007-11-17.

Cofaktor

Dodaje.pl - Ogłoszenia lokalne