Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors.
Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Responsive image


Conventionstaler

Conventionstaler emis la Bamberg, în 1800, cu mențiunea, pe avers, X EINE FEINE MARK[1]
Conventionstaler emis în 1800, cu blazonul lui Christoph Franz von Buseck, prinț-episcop de Bamberg (revers).

Conventionstaler (sau Konventionstaler, uneori Conventionsthaler) este o unitate monetară internațională care a luat forma unei piese de argint și care a circulat începând din 1754 în numeroase state ale Sfântului Imperiu Roman în secolul al XVIII-lea și până la mijlocul secolului al XIX-lea.

Pentru a încerca unificarea diferiților taleri aflați în circulație, un tratat monetar (denumit Konventionsfuß) a fost semnat între statele suverane, îndeosebi între Bavaria și Austria, la 20 septembrie 1753. O nouă monedă a fost introdusă în 1754, care era echivalentă 1/10 dintr-o marcă de Köln adică 23,385 g de argint. Este urmașa Kronentaler-ului și mai ales a Reichstaler-ului instituit la Leipzig în 1566 și care valora 1/9 dintr-o marcă, ceea ce echivala cu o devalorizare.

Din această cauză, Conventionstaler-ul poartă pe una din fețe mențiunea X EINE FEINE MARK sau abrevierea XEF MARK[1]. Instituită la sfârșitul secolului al XV-lea, marca de Köln cântărea 233,856 g adică, după vechiul sistem de greutăți în uz în întreaga Europă de Nord în Evul Mediu, o jumătate de livră (Pfund).

Austria a avut încă din 1748 idea să adopte un echivalent viitorului Conventionstaler și aceasta, din rațiuni comerciale și financiare: a succedat oficial monedei Reichsthaler (sau rijksdaalder, moneda Sfântului Imperiu) la 7 noiembrie 1750 când echivala cu 32 Groschen în timp ce un rijksdaalder valora 24.

La început a echivalat cu doi florini, însă în micile state din sud, valora doi florini și doisprezece creițari: în 1760, rata a scăzut la 2 florini. Încetul cu încetul, s-a răspândit în sudul Germaniei actuale și în Saxonia.

În 1838, Germania l-a înlocuit cu talerul prusac (echivalent cu 1/14 dintr-o marcă de Köln) în urma unui nou tratat de uniune monetară din 1837, pe de altă parte Imperiul Austriac l-a emis până în 1857, puțin înainte de adoptarea Vereinsthaler-ului, apoi a florinului austro-ungar.

  1. ^ a b În română: „a 10-a parte dintr-o marcă de argint fin”.

Previous Page Next Page