Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors.
Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Responsive image


Dreadnought-huijaus

Horace Colen lehdistölle lähettämä valokuva ”Abessinian keisarista” seurueineen. Cole itse äärimmäisenä oikealla, Virginia Woolf äärimmäisenä vasemmalla.

Dreadnought-huijaus oli 7. helmikuuta 1910[1] toteutettu kepponen, jossa seurapiireissä liikkunut pilailija Horace de Vere Cole ja tämän ystävät vierailivat Britannian laivaston taistelulaiva HMS Dreadnoughtilla esittäen Abessinian keisaria ja tämän seuruetta. Pila tunnetaan myös nimellä ”Bunga bunga”.

Pilassa olivat mukana Cole ja hänen ystävänsä Adrian Stephen, Anthony Buxton, Guy Ridley, Duncan Grant sekä Adrianin sisar Virginia Stephen, joka tuli myöhemmin tunnetuksi kirjailijana nimellä Virginia Woolf. Joukkio painatti swahilinkieliset käyntikortit ja vuokrasi itselleen kehnot valepuvut. Lisäksi he hankkivat irtoparrat ja tekivät kasvoilleen tumman meikin. Anthony Buxton esitti Abessinian keisaria.

HMS Dreadnought oli tapahtuman aikaan ankkuroituna Weymouthinlahdella Dorsetissa. Pilan pääuhrina oli Britannian kotilaivaston komentaja, vara-amiraali sir William May. Hänelle lähetettiin ulkoministeriön nimissä väärennetty sähke, jossa ilmoitettiin Abessinian keisarin välittömästä vierailusta. Paikalle saapunut seurue otettiin juhlallisesti ja protokollan mukaisesti vastaan. Tiettävästi heille ammuttiin tykeillä kunnialaukauksia, joihin he vastasivat huutamalla ”Bunga, bunga!” Koska laivastossa ei tiedetty Abessinian kansallislaulua, sen sijaan esitettiin Sansibarin kansallislaulu. Vierailu oli menestys, vaikka se päättyikin nopeasti, sillä vieraat kieltäytyivät lounaasta ja palasivat takaisin maihin iltarukousta varten. Huijaus ei vierailun aikana paljastunut, vaikka irtoparrat ja -viikset olivat jatkuvasti irtoamaisillaan ja tumma meikki alkoi valua sateessa.

Pari päivää myöhemmin The Daily Mirror -lehti paljasti huijauksen Colen vihjeestä, ja brittilaivaston upseerit joutuivat naurunalaisiksi. Tapaus johti jopa parlamenttikyselyyn, sillä huijaus katsottiin lain rikkomiseksi. Toimenpiteisiin ei kuitenkaan ryhdytty.

  1. The Dreadnought Hoax Museum of Hoaxes. Viitattu 25.1.2023. (englanniksi)

Previous Page Next Page