Esker

Els eskers en relació amb altres dipòsits glacials i fluvioglacials. 1) Basament, 2) Capa de till, 3) Inlandsis en retrocés, 4) Esker, 5) Drumlin, 6) Morrena terminal, 7) Plana exposada després de llac d'aigua de fusió, 8) Kames, 9) Kettles.
Esker al Parc Nacional de Fulufjället, a l'oest de Suècia.
Un esker utilitzat com a camí en senderisme.
Vista aèria d'un esker parcialment enfonsat a Billudden, al nord de la província històrica sueca d'Uppland. La forma de l'esker ha estat modificada pels processos geològics de la costa.
Parts de l'Autopista de Denali, a Alaska (Estats Units) estan construides sobre eskers.
Esker al Sims Corner Eskers and Kames National Natural Landmark, a Washington, Estats Units. (Els arbres a la vora de l'esker i la carretera de sentit únic a la dreta de la imatge donen una idea de l'escala.)
Una part de l'Esker Mason.
El Mount Pelly o Ovayok.

Un esker, eskar, eschar, o os, (sovint també anomenat, en anglès asar, osar, o serpent kame)[1][2] és una carena llarga i sinuosa de sorra i grava estratificada, tot i que al final de la seva formació, un esker es completa amb sediments de totes les mides possibles, convertint-lo en un monticle allargat i més homogeni. Aquestes crestes són dipositades per rius d'aigua de fusió que flueixen generalment sota una massa de gel glacial. Com que la capacitat de transport de l'aigua és molt menor que la del gel, en desaparèixer la glacera queda invertit el relleu, sent l'antic riu d'aigua el que es troba més elevat formant el propi esker, mentre que les antigues vores del riu han quedat deprimides a causa del mateix pes i l'erosió del gel que formava l'antiga glacera.

Se'n troben exemples en glaceres i regions que havien estat glaceres a Europa i a l'Amèrica del Nord. Els eskers sovint tenen longituds de diversos quilòmetres i, atesa la seva forma uniforme, semblen terraplens ferroviaris.[3]

  1. Collins English Dictionary
  2. «McGraw-Hill Dictionary of Scientific & Technical Terms». Arxivat de l'original el 2015-04-20.
  3. Gedney, Larry. «Eskers: The Upside-Down Riverbeds». Alaska Science Forum Article #674, 01-08-1984. Arxivat de l'original el 4 abril 2012. Arxivat 4 April 2012[Date mismatch] a Wayback Machine.

Esker

Dodaje.pl - Ogłoszenia lokalne