Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors.
Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Responsive image


Etymologiae

Infotaula de llibreEtymologiae
(la) Etymologia Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Tipusobra escrita i obra literària Modifica el valor a Wikidata
AutorIsidor de Sevilla Modifica el valor a Wikidata
Llenguallatí medieval Modifica el valor a Wikidata
PublicacióEspanya, 625 Modifica el valor a Wikidata
Format perLesser chronicle (en) Tradueix
Greater chronicle (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Gènereenciclopèdia Modifica el valor a Wikidata
Foli 26v miniat a tintes vermella, groga, negra i verd del Còdex toledà

Etimologies (Etymologiae o Originum sive etymologiarum libri viginti)[1] és l'obra més coneguda d'Isidor de Sevilla. Pren el seu nom del procediment d'ensenyament que utilitza: explicar l'etimologia de cada paraula relacionada amb el tema, moltes vegades de forma alguna cosa forçada i pintoresca. El títol també pot provenir de la matèria de la qual tracta un dels vint llibres dels quals es compon l'obra (concretament el dècim). Va ser escrita per Isidor poc abans de la seva mort, en la plena maduresa (627–630), a petició de Brauli, bisbe de Saragossa.

Es tracta d'una immensa compilació en la qual s'emmagatzema, sistematitza i condensa tot el coneixement del seu temps. Al llarg de gran part de l'Edat Mitjana va ser el text més usat en les institucions educatives. També va ser molt llegit durant el Renaixement (almenys deu edicions van ser impreses entre 1470 i 1530). Gràcies a aquesta obra, es va fer possible la conservació de la cultura romana i la seva transmissió a l'Espanya visigoda.

Aquesta recopilació de la cultura clàssica va ser tan benvolguda, que en gran manera va substituir l'ús de les obres dels clàssics que el seu saber recull, de manera que moltes van deixar de ser copiades i estan perdudes, com per exemple les obres del gran erudit romà Marc Terenci Varró Sant Isidor va posseir un gran coneixement dels poetes grecs i llatins. Entre tots, cita cent cinquanta-quatre autors. Molts d'ells els havia llegit en els textos originals i uns altres en les compilacions en ús per a la seva època.

  1. Saint Isidore (of Seville). Opera omnia. apud Garnier fratres, 1878, p. 1057–. 

Previous Page Next Page






Etymologiae BR Etymologiae German Etymologiae Greek Etymologiae English Etymologiae EO Etimologías (Isidoro de Sevilla) Spanish Etymologiae French Etymologiae GL האטימולוגיות HE Etymologiae ID

Responsive image

Responsive image