Eubuleus

Bazen Praxiteles'in işi olduğu düşünülen bu mermer kafa, muhtemelen Eubuleus'u tasvir ediyor.

Antik Yunan dininde ve mitinde, Eubuleus (Antik Yunanca Εὐβουλεύς Eubouleus, "iyi öğüt"[1] veya "bilge"[2] anlamına gelir) esas olarak gizem dinleri için adanmışlık yazıtlarından bilinen bir tanrıdır. Ad, Euboulos, Eubouleos ve Eubolos[3] gibi biçimlerle çeşitli şekillerde hecelenen sözde Orphic altın tabletlerinin külliyatında birkaç kez geçiyor . Merkezi Orphic tanrısı Dionysos veya Zagreus'un[4] veya Eleusis Gizemleri ile alışılmadık bir ilişki içinde olan Zeus'un bir sıfatı olabilir.[5] 20. yüzyılın sonları ve 21. yüzyılın başlarındaki bilim adamları, yazıtlı kanıtlardaki önemine dayanarak, Eubuleus'u bağımsız olarak gizemlerin "büyük bir tanrısı" olarak görmeye başladılar. Sanatta bir meşale taşıyıcısı olarak tasviri, rolünün Yeraltı Dünyasından dönüş yolunu yönlendirmek olduğunu öne sürüyor.[6]

  1. ^ Rosemarie Taylor-Perry, The God Who Comes: Dionysian Mysteries Revisited (Algora, 2003), s. 10.
  2. ^ Robin Hard. The Routledge Handbook of Greek Mythology (2004)
  3. ^ Fritz Graf and Sarah Iles Johnston, Ritual Texts for the Afterlife: Orpheus and the Bacchic Gold Tablets (Routledge, 2007), s. 5, 13, 123.
  4. ^ Jane Ellen Harrison, Prolegomena to the Study of Greek Religion (Cambridge University Press, 1908, 2nd ed.) s. 585–587.
  5. ^ Used as an epithet of Zeus in some inscriptions; J.G. Frazer, Pausanias's Description of Greece (London, 1913), vol. 2, s. 70.
  6. ^ Kevin Clinton, "The Mysteries of Demeter and Kore," in A Companion to Greek Religion (Wiley-Blackwell, 2010), pp. 347–353 online. 1 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. For assertions of his growing importance to scholars, see also Kevin Clinton, "The Sanctuary of Demeter and Kore at Eleusis," in Greek Sanctuaries: New Approaches (Routledge, 1993), p. 113, where Eubuleus is called "a principal god in the Mysteries and co-equal with Triptolemus," and Pierre Bonnechere, "Trophonius of Lebadea: Mystery Aspects of an Oracular Cult in Boeotia," in Greek Mysteries: The Archaeology and Ritual of Ancient Greek Secret Cults (Routledge, 2003, 2005), p. 181.

Eubuleus

Dodaje.pl - Ogłoszenia lokalne