Haplogruppe

En haplogruppe (fra græsk: ἁπλούς, haploûs, "enkel eller simpel") er en kombination af alleler på forskellige kromosomområder, som er tæt forbundne og har tendens til at blive nedarvet sammen. Det er en gruppe af individuelle organismer, som indenfor molekylær evolution, deler en fælles afstamning – en genetisk linje af afstamning dokumenteret med bestemte enkeltnukleotidpolymorfi (SNP) mutationer. Eftersom at haplogrupper består af lignende haplotyper, så er det typisk muligt at forudsige et tilhørsforhold til en haplogruppe ud fra haplotyper.

Haplogrupper vedrører en enkelt slægtslinje, som typisk kan dateres tusinde af år tilbage i tiden.[1] Et sådant tilhørsforhold til en haplogruppe består for alle individer af en relativt lille mængde arvemasse i de enkelte individer.

Hver haplogruppe stammer fra og forbliver en del af en foregående enkelt haplogruppe (eller paragruppe). Det betyder, at hver relateret gruppe af haplogrupper kan modelleres præcist hierarkisk.

Haplogrupper identificeres normalt af begyndelsesbogstaver fra alfabetet og detailforbedringer består af tillæg af tal- og bogstavkombinationer (eksempelvis A → A1 → A1a).

Indenfor humangenetik er de mest studerede haplogrupper Y-kromosom (Y-DNA) haplogrupper og mitokondrie DNA (mtDNA) haplogrupper, som begge kan benyttes til at definere genetiske populationer. Y-DNA nedarves udelukkende fra far til søn, hvor mtDNA nedarves fra mor til børn af begge køn. Ingen rekombination og således er Y-DNA og mtDNA forandringer udelukkende defineret ud fra mutationer og ikke sammenblanding af forældrenes arvemasse.

  1. ^ "Haplogroup definition in DNA--NEWBIE GLOSSARY". The International Society of Genetic Genealogy.

Haplogruppe

Dodaje.pl - Ogłoszenia lokalne