Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors.
Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Responsive image


Hiperstena

Infotaula de mineralHiperstena
Espècie no aprovada per l'IMA

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaMg₂Si₂O₆
Classificació
Categoriasilicats > inosilicats
Propietats
Més informació
Referències[1]

Hiperstena és com es coneix al membre intermedi de la sèrie que formen l'enstatita i la ferrosilita. Des de l'any 1988 aquest terme està descreditat per l'Associació Mineralògica Internacional,[2] la qual el cataloga fins i tot d'«innecessari».[1] Actualment és considerat com a sinònim dels dos termes extrems de la sèrie.

La majoria de minerals classificats com a hiperstena són enstatites fèrriques. La fórmula de la hiperstena seria (Mg,Fe)SiO₃, tenint en compte que sovint es considera terme mitjà de l’esmentada sèrie.

Tot i tractar-se d'una espècie no gaire habitual va ser descrita a tots els continents del planeta, inclosa l'Antàrtida. Als territoris de parla catalana va ser descrita a la intrusió de charnockita d'Ansinyà, un municipi de la comarca de la Fenolleda, al departament dels Pirineus Orientals.[3]

  1. 1,0 1,1 «Hyperstene» (en anglès). Mindat. [Consulta: 21 maig 2015].
  2. N. Morimoto; J. Fabries; A. K. Ferguson; I. V. Ginzburg; M. Ross; F. A. Seifert; J. Zussman; K. Aoki; G. Gottardi «Nomenclature of pyroxenes». American Mineralogist, 9-10, 73, 1988, pàg. 1123–1133 [Consulta: 24 febrer 2023].
  3. Guitard, Gérard «Catalogue raisonné de la collection de minéralogie régionale du Centre européen de recherches préhistoriques de Tautavel (Pyrénées-orientales): contribution à la minéralogie de la partie orientale des Pyrénées». Minéral, 1982, pàg. 253-266 [Consulta: 24 febrer 2023].

Previous Page Next Page






هايبرستين Arabic Hipersten AZ Hypersthen German Hypersthene English Hiperstena Spanish هیپرستن FA Hypersthène French היפרסתן HE Hipersten Croatian Hipersztén Hungarian

Responsive image

Responsive image