Hjemmestyre

Denne artikel omhandler overvejende eller alene danske forhold. Hjælp gerne med at gøre artiklen mere almen.

Hjemmestyre giver borgere i en administrativ del af et rige mulighed for at udøve regerende magt på administrative delområder som er overdraget til den af den centrale regering. I Kongeriget Danmark har man indført hjemmestyre med det formål at overføre kompetence og dermed ansvar fra danske politiske myndigheder til henholdsvis færøske og grønlandske politiske myndigheder. Begrebet stammer fra Irland, der forgæves forsøgte at få home rule i 1800-tallet.

Hjemmestyrede områder i Kongeriget (det danske Rigsfællesskab) var den politiske forvaltning på Færøerne 1948-2005[1] og i Grønland i årene 1979-2009, i 2005 og 2009 fik Færøerne og Grønland øget selvstyre og kaldes selvstyrende lande[2] eller områder[3][4] indenfor Kongeriget i rigsfællesskab mellem Danmark, Færøerne og Grønland.

I Finland findes der selvstyre på Ålandsøerne. I Storbritannien er Skotland et eksempel. Se evt. også Commonwealth og Selvstyre.

  1. ^ stm.dk - Den færøske selvstyreordning
  2. ^ "nora.fo - Vestnordiske lande - ikke selvstyrende områder". Arkiveret fra originalen 15. oktober 2017. Hentet 25. september 2014.
  3. ^ Norden.org - Fakta om Grønland (Webside ikke længere tilgængelig)
  4. ^ Norden.org - Fakta om Færøerne (Webside ikke længere tilgængelig)

Hjemmestyre

Dodaje.pl - Ogłoszenia lokalne