Istuminen on alavartalon lepoasento, jossa selkäranka on enemmän tai vähemmän pystysuorassa asennossa alaraajojen ollessa paikoillaan.
Ihmisillä on useita erilaisia tapoja istua. Ihmiskunnan perinteisiä istuma-asentoja ovat esimerkiksi syväkyykky ja polvi-istunta sekä (matala) risti-istunta. Yläruumiin paino kohdistuu niissä jalkaterille, pohkeille tai pakaraan.
Länsimaista alkuunsa saanut istuminen tuolilla tai sohvalla aiheuttaa sen, että yläruumiin paino kohdistuu pakaroille, istuinkyhmyille tai reisille ja naisilla asennosta riippuen myös sukuelimille.
Ihmiset istuvat suurimman osan valveillaoloajastaan. Esimerkiksi australialainen aikuinen istui vuonna 2008 keskimäärin 9,3 tuntia päivässä ja liikkui 6,5 tuntia päivässä.[2] Pohjois-Tansaniassa elävän Hadza-keräilijä-metsästäjäkansan jäsenet viettävät keskimäärin kymmenen tuntia päivässä istuma-asennossa. Heidän käyttämänsä syväkyykky- ja polvi-istunta-asennot aktivoivat jalkalihaksia kuitenkin kuusi kertaa enemmän kuin tuolilla tai sohvalla istuminen.[3]
<ref>
-elementti; viitettä :1
ei löytynyt