Jouhiluikka

Jouhiluikka
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Sarakasvit Cyperaceae
Suku: Pilliluikat Eleocharis
Laji: quinqueflora
Kaksiosainen nimi

Eleocharis quinqueflora
(Hartmann) O.Schwartz

Katso myös

  Jouhiluikka Wikispeciesissä
  Jouhiluikka Commonsissa

Jouhiluikka (Eleocharis quinqueflora) on sarakasvien (Cyperaceae) heimoon ja pilliluikkien (Eleocharis) sukuun kuuluva matalakasvuinen kasvilaji. Se muistuttaa muita luikkalajeja, eniten rantaluikkaa (Eleocharis palustris), mutta harvakukkainen kukintotähkä sekä pitkät alimmat tähkäsuomut ovat jouhiluikalle lajityypillisiä, muista lajeista erottavia piirteitä.[2]

Jouhiluikalla on suikertava juurakko, jonka kärjessä on ruskehtava talvehtimissilmu. Varret ovat tummanvihreitä, tanakoita sekä lehdettömiä ja kasvavat harvoin yli 10 cm korkeiksi. Tyvellä olevat lehtitupet ovat punaruskeita. Jouhiluikan kukintona on varren kärjessä oleva yksittäinen, soikea tähkä. Tähkä on yleensä vain 5 mm pitkä ja siinä on viidestä seitsemään kukkaa. Tähkäsuomut ovat harvassa, munanmuotoisia sekä typäkkäkärkisiä ja niissä on vihreä tai ruskehtava keskisuoni. Kahden alimman tähkäsuomun pituus on ainakin puolet koko tähkän pituudesta. Kukat ovat kolmiluottisia.[2]

Jouhiluikka kasvaa kosteilla, matalakasvustoisilla, kalkkipitoisilla ruohomailla usein runsaina kasvustoina[2]. Pienuutensa vuoksi jouhiluikka saattaa kuitenkin jäädä helposti huomaamatta[2]. Jouhiluikkaa tavataan Suomessa ympäri maata, lähinnä Suomenlahden rannikolla, Ahvenanmaalla, Pohjanmaan rannikolla sekä ympäri Lappia[3]. Yleisimmillään jouhiluikka on Inarijärven ympäristössä sekä lounaissaaristossa[3].

Jouhiluikan tieteellisen nimen lajinimi quinqueflora tulee latinan kielen sanoista quinque (suom. viisi) ja flos (suom. kukka) ja viittaa kukkien lukumäärään jouhiluikan kukintona olevassa tähkässä[2].

  1. Akhani, H. & Zehzad, B.: Eleocharis quinqueflora IUCN Red List of Threatened Species. Version 2017-3. 2014. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 31.12.2017. (englanniksi)
  2. a b c d e Arne A. Anderberg: Den virtuella floran: Tagelsäv (Eleocharis quinqueflora) Den virtuella floran. 1998. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 31.12.2017. (ruotsiksi)
  3. a b Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2016: Jouhiluikka (Eleocharis quinqueflora) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 31.12.2017.

Jouhiluikka

Dodaje.pl - Ogłoszenia lokalne