Liikennepoliisi on tieliikennettä ohjaava sekä liikennesääntöjen noudattamista ja liikenneturvallisuutta valvova poliisihenkilö tai -organisaatio.[1] Eri maissa liikennepoliisityön toteutus vaihtelee kunkin maan tieliikennelainsäädännön ja poliisitoimen organisointitavan mukaan. Esimerkiksi Suomessa liikennevalvonnasta vastasi vuosina 1930–2013 erityinen liikkuva poliisi, kunnes liikennepoliisitoiminta siirrettiin paikallispoliisien tehtäväksi.
Näkyvimpiä poliisin liikenteenvalvonnan muotoja ovat maanteillä partioivat poliisiautot ja moottoripyöräpoliisit, onnettomuus- ja ruuhkatilanteiden liikenteenohjaus käsin viittomalla sekä ajonopeuksien ja päihteiden käytön valvonta pysäytyspartioineen. Liikennepoliisin työhön voivat kuulua myös nopeusvalvontakamerat, turvalaitteiden kuten turvavyön käytön valvonta sekä raskaan liikenteen kuormapainojen, lastinkiinnitysten ja kuljettajien ajoaikojen valvonta.[2] Myös ajoneuvojen rekisteröinti- tai katsastustoiminta tai ajokorttien myöntäminen voi eri maissa kuulua liikennepoliisin tehtäviin.
Liikennepoliisi pyrkii toimimaan tehokkaimmin niillä teillä, joilla rikkeitä ja vaaratilanteita tapahtuu eniten. Se laatii ja seuraa alueellisia tilastoja onnettomuuksista, ylinopeuksista ja muusta liikennekäyttäytymisestä ja suuntaa voimavarojaan niiden perusteella.[2] Näitä tietoja voivat käyttää myös tiehallintoviranomaiset väylien suunnittelussa ja ylläpidossa sekä ensihoitoa järjestävät tahot esimerkiksi ambulanssien sijoituksessa.