Mosaic

Aquest article tracta sobre un art decoratiu. Vegeu-ne altres significats a «Mosaic (desambiguació)».
Mosaic de la Mare de Déu amb el Nen flanquejada per Joan II Comnè i la seva muller, Irene d'Hongria, a l'església de Santa Sofia (Istanbul)

Un mosaic, en origen, fou una composició decorativa elaborada a partir de diferents colors i materials, com ara marbre, terracota o vidre.[1]

La creació d'un mosaic és un art molt antic. Ja se n'han trobat que daten de l'edat de bronze, a Creta així com en jaciments arqueològics de Mesopotàmia dels segles iv i iii aC. S'emprava a tot el món antic per a la decoració d'interiors. S'han trobat mosaics del segle iv aC a la ciutat palau macedònia d'Eges, però els terres de mosaic s'associen particularment amb l'arquitectura romana d'habitatges, de Britànnia a Dura Europos. Esplèndids terres de mosaic distingien les vil·les romanes luxoses. A Roma, Neró i els seus arquitectes van emprar mosaics per a cobrir les parets i sostres de la Domus Aurea, construïda el 64 aC.

Amb la construcció de basíliques cristianes a la fi del segle iv, els mosaics de parets i sostres es van adaptar als usos cristians. La major explosió de mosaics cristians tingué lloc en l'Imperi Romà d'Orient, incloent-hi l'exarcat de Ravenna i els territoris romans a Sicília, i a la seva rival Venècia, on hi ha mosaics a l'exterior i l'interior de Sant Marc. A l'Europa occidental, la tècnica de la pintura al fresc va substituir la laboriosa tècnica del mosaic.

Entre els artistes catalans moderns hi ha Antoni Gaudí o Joan Miró.[2]

  1. «Mosaic». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Jessop, Tara «Top 5 Mosaic Artists from Barcelona» (en anglès). Culture Trip, 13-02-2017.

Mosaic

Dodaje.pl - Ogłoszenia lokalne