Tätä artikkelia tai sen osaa on pyydetty parannettavaksi, koska se ei täytä Wikipedian laatuvaatimuksia. Voit auttaa Wikipediaa parantamalla artikkelia tai merkitsemällä ongelmat tarkemmin. Lisää tietoa saattaa olla keskustelusivulla. Tarkennus: Kaipaa kielenhuoltoa ja muotoilua. |
RMON (engl. Remote Network Monitoring) on IETF:n kehittämä hallintatietojen tarjoaja eli MIB (Management Information Base) tarkastelemista sekä LAN-protokollan analysointia. Alkuperäisellä versiolla tarkoitetaan RMON1:stä, joka keskittyy OSI-mallin kerroksien yksi ja kaksi tietoihin ethernet- ja Token Ring verkoissa. Alkuperäistä RMON1 versiota myöhemmin laajennettiin RMON2:lla, jossa on otettu mukaan laajennos verkko- ja sovelluskerroksen tarkasteluun. SMON-laajennos puolestaan tarjoaa tuen piirikytkettyjen verkkojen tarkasteluun. Kysymyksessä on teollisuuden standardimääritys, joka tarjoaa paljon toimintoja eri kaupallisille verkon analysointityökaluille. RMON-toimintoja on rakennettu moniin reitittimiin ja kytkimiin (Kuten laitteet, joita on valmistanut mm. ProCurve, 3com ja Cisco).
RMON toimii asiakas-palvelin -mallin mukaisesti, tarkastellen laitteita, joita terminologiassa yleisesti kutsutaan nimellä "probe". Nämä laitteet sisältävät ns. RMON ohjelmistopohjaisia agentteja, jotka keräävät tietoja ja analysoivat verkon paketteja ja toimintaa. Probe laitteet toimivat kuin verkon palvelimet ja verkon hallintaohjelmat, jotka kommunikoivat asiakasohjelmien kanssa. Molemmat toiminnoista niin asettaminen kuin datan kerääminen käyttävät SNMP-protokollaa toimintoihinsa. RMON suunniteltiin toimimaan kuitenkin toisin kuin muut SNMP-pohjaiset järjestelmät: