Ringart

De farvede pinde viser et antal naturlige populationer med hver sin farve. De varierer langs en klin (dvs. et område med gradvise ændringer i livsbetingelser som giver anledning lidt afvigende fremherskende karakteristika hos individerne). En sådan variation kan forekomme i en ret linje (f.eks. op ad en bjergskråning, eller op ad en flod) som vist i A, eller den kan bøje (f.eks. gå langs et havs kyster) son vist i B.
I det tilfælde hvor klinen bøjer rundt, kan nabopopulationer på klinen parre sig med hinanden. Men på det sted hvor enderne mødes, som vist i C, kan de akkumulerede forskelle være store nok til at forhindre parring (vist med mellemrummet mellem lyserød og grøn på figuren). De krydsene populationer i den i cirkulære ynglegruppe, kaldes samlet en ringart.

En ringart er inden for biologi en sammenhængende serie af nabopopulationer, som hver især kan få afkom med de nærmeste populationer, men hvor der findes mindst to "ende"-populationer i serien som er for fjernt beslægtede til at parre sig med hinanden selvom der kan ske en potentiel genudveksling gennem de sammenhængende populationer. Sådanne ikke-parrende, omend genetisk forbundne, "ende"-populationer kan sameksistere i det samme område.

Ringarter giver et vidnesbyrd om evolution idet de illustrerer hvad der sker over tid når polulationerne genetisk flytter sig fra hinanden, og er specielle ved at de repræsenterer i levende populationer hvad der normalt sker over tid mellem for længst døde forfædre populationer og levende populationer, hvor de mellemlæggende trin er uddøde. Richard Dawkins bemærker at ringarter "viser os kun i den rumlige dimension noget som altid må ske i tidsdimensionen."[1]

Formelt set, er sagen at fertilitet mellem populationer ikke er en transitiv relation (hvis A kan parre sig med B, og B kan parre sig med C, følger det ikke at A kan parre sig med C), og det definerer således ikke en ækvivalensrelation. En ringart er en art som giver et modeksempel til transitivitet.[2]

  1. ^ Dawkins, R. The Ancestor's Tale, 2004:303
  2. ^ Brown, Rob. ""Same Species" vs. "Interfertile": concise wording can avoid confusion when discussing evolution"".

Ringart

Dodaje.pl - Ogłoszenia lokalne