Schlager

Infotaula de gènere musicalSchlager
OrigenAlemanya, Escandinàvia i Europa Modifica el valor a Wikidata
Creació1874 Modifica el valor a Wikidata
Part depop i música europea Modifica el valor a Wikidata

Mostra d'àudio

Modifica el valor a Wikidata

El schlager (alemany: [ˈʃlaːɡɐ], del verb alemany schlagen, «colpejar», traduïble per "cop (d'èxit)")[1] és un estil de música popular, generalment lleugera i enganxosa, que consisteix en una cançó el text de la qual sol ser poc exigent, amb acompanyament instrumental de música pop. És prevalent a Europa Central i del Nord i al sud-est d'Europa (en particular, Alemanya,[1] Àustria, Albània, Bulgària, Finlàndia, Eslovènia, Sèrbia, Croàcia, Polònia, Hongria, Romania, Suïssa, Escandinàvia i els països bàltics), a i també (en menor mesura) a França, Bèlgica, Països Baixos i Regne Unit.

Les cançons tradicionals de schlager són balades dolces i sentimentals, amb una melodia senzilla i enganxosa o amb tonades pop lleugeres. Les lletres solen centrar-se en l'amor, les relacions i els sentiments. La variant nòrdica de schlager (sobretot a Finlàndia) ha pres elements de cançons populars nòrdiques i eslaves, amb lletres tendents a temes melancòlics i elegíacs. Musicalment, el schlager presenta similituds amb estils com la música lleugera.

La paraula alemanya Schlager (que al seu torn és un calc de la paraula anglesa hit) és també una paraula manllevada en algunes altres llengües (hongarès, lituà, rus,[2] hebreu, romanès,[3] per exemple), on conservava el seu significat de "hit (musical)". L'estil ha estat sovint representat al Festival de la Cançó d'Eurovisió i ha estat popular des del començament del concurs el 1956,[1] tot i que a poc a poc va sent substituït per altres estils de música pop.

Amb el pas del temps, la música schlager ha canviat gradualment cap a música electrònica en lloc de música pop genèrica, a causa de l'ús generalitzat de sintetitzadors al llarg de les seves diverses implementacions durant les últimes dècades.

  1. 1,0 1,1 1,2 Raykoff, Ivan; Deam Tobin, Robert. A Song for Europe: Popular Music and Politics in the Eurovision Song Contest (en anglès). Londres, Anglaterra i Burlington, Vt. Estats Units: Ashgate Publishing, Ltd., 2007, p. 37–58. 
  2. «БСЭ» (en rus). Slovari.yandex.ru. [Consulta: 8 juliol 2018].
  3. «Dexonline» (en romanès). Dexonline.ro. [Consulta: 8 juliol 2018].

Schlager

Dodaje.pl - Ogłoszenia lokalne