Aquest article o secció necessita millorar una traducció deficient. |
L'animació en volum o animació fotograma a fotograma (també a vegades referida amb el seu terme en anglès, l''stop-motion'[1]) és una tècnica d'animació que consisteix en capturar fotografies consecutives d'un objecte movent-lo una mica entre fotografia i fotografia de manera que, visualitzant-les ràpidament, hom creu que l'objecte es mou.
Generalment, es denominen animacions d'stop-motion totes aquelles animacions que no són realitzades amb dibuixos animats (també anomenades animació tradicional 2D), ni tampoc creades completament dins l'ordinador (animació 3D), sinó que s'han creat a partir d'imatges de la realitat. Així doncs, l'stop-motion es fa servir per a produir moviments animats de qualsevol objecte, tant si és rígid com modelable: joguines, blocs de construcció, ninots articulats, personatges creats amb plastilina... També es desenvolupen animacions en stop-motion força interessants amb altres materials, com ara la sorra, els retalls de paper o els guixos sobre terra i parets.
Podríem definir aquesta manera d'animar com animació en estat pur, ja que es construeix el moviment fotograma a fotograma, manipulant l'objecte o el ninot amb les pròpies mans, de manera progressiva, cap endavant, sense cap mena de possibilitat de retrocés.