Tiranosaure

«T-rex» redirigeix aquí. Vegeu-ne altres significats a «T. Rex».
Infotaula d'ésser viuTiranosaure
Tyrannosaurus Modifica el valor a Wikidata

Reconstrucció de l'espècimen tipus (CM 9380) al Museu Carnegie d'Història Natural
Dades
Principal font d'alimentaciócarnívor Modifica el valor a Wikidata
Longitud12 m Modifica el valor a Wikidata
Alçada3,6 m Modifica el valor a Wikidata
Període
Estat de conservació
Fòssil
Taxonomia
SuperregneHolozoa
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseReptilia
OrdreSaurischia
FamíliaTyrannosauridae
SubfamíliaTyrannosaurinae
GènereTyrannosaurus Modifica el valor a Wikidata
Osborn, 1905
Nomenclatura
Sinònims
Gènere
Dinotyrannus
Dynamosaurus
Manospondylus
Nanotyrannus
Stygivenator
?Tarbosaurus
Espècie
Aublysodon amplus?
Deinodon amplus?
Manospondylus amplus?
Stygivenator amplus?
Tyrannosaurus amplus?
Aublysodon cristatus?
Deinodon cristatus?
Stygivenator cristatus?
Manospondylus gigas
Ornithomimus grandis
Dynamosaurus imperiosus
Tyrannosaurus imperiosus
Albertosaurus lancensis
Aublysodon lancensis
Deinodon lancensis
Gorgosaurus lancensis
Nanotyrannus lancensis
Dinotyrannus megagracilis
Stygivenator molnari
SignificatLlangardaix tirà rei’[2]
Espècies
Vegeu el text
Distribució
lang= Modifica el valor a Wikidata
Mida

Els tiranosaures (Tyrannosaurus) són un gènere extint de grans dinosaures teròpodes que visqueren en allò que avui en dia és l'oest de Nord-amèrica, que aleshores formava part del continent insular de Laramídia, durant el Maastrichtià (Cretaci superior), fa entre 66 i 68 milions d'anys. Tenien una distribució molt extensa en comparació amb la dels altres tiranosàurids. Foren els darrers tiranosàurids a aparèixer i uns dels últims dinosaures no aviaris que caminaren sobre la Terra abans de l'extinció del Cretaci-Paleogen.

Igual que els altres membres de la seva família, eren carnívors bípedes dotats d'un crani enorme i una cua llarga i pesant que li feia de contrapès. Els braços eren diminuts en comparació amb les extremitats inferiors, grosses i poderoses; tanmateix, eren extraordinàriament forts per la mida que tenien i presentaven dos dits amb urpes. L'espècimen més complet fa 12,3-12,4 metres de llargada, però la majoria de les estimacions modernes concorden que els tiranosaures haurien pogut ultrapassar una llargada de 13 metres, una alçada al maluc de 3,7-4 metres i un pes de 8,8 tones.

Tot i que altres teròpodes igualaven o superaven el tiranosaure en mida, fou el tiranosàurid més gros conegut i un dels predadors terrestres més grossos, fent fins a 13 metres de llarg,[3] fins a 4 metres d'alt al maluc,[4] i fins a 6-8 tones de pes.[5] Sent de llarg el carnívor més gran del seu medi, el tiranosaure podria haver estat un depredador alfa, caçant hadrosaures i ceratops, tot i que alguns experts pensen que podria haver estat principalment un carronyaire.

S'han identificat més de 30 exemplars de tiranosaure, alguns dels quals són esquelets gairebé complets. S'han trobat teixits tous i proteïnes en almenys un d'aquests exemplars. L'abundància de material fòssil ha permès una recerca significativa de molts aspectes de la seva biologia, incloent-hi el cicle vital i la biomecànica. Els costums alimentaris, la fisiologia i la velocitat potencial del tiranosaure són alguns temes de debat. La seva taxonomia també és controvertida; alguns científics creuen que Tarbosaurus bataar, d'Àsia, és una segona espècie de tiranosaure, mentre que d'altres mantenen el tarbosaure com un gènere separat. Diversos altres gèneres de tiranosàurids nord-americans també han estat sinonimitzats amb Tyrannosaurus.

L'espècie T. rex és un dels teròpodes més coneguts.

  1. Entrada «Tyrannosaurus» de la Paleobiology Database (en anglès). [Consulta: 19 desembre 2024].
  2. Duran, X. «El temible tiranosaure no era una sola espècie, sinó tres: rei, reina i emperador». 324.cat, 1 març 2022. [Consulta: 19 desembre 2024].
  3. Brochu, Christopher A.; Richard A. Ketcham. Osteology of Tyrannosaurus Rex: Insights from a Nearly Complete Skeleton and High-resolution Computed Tomographic Analysis of the Skull. Northbrook (Illinois): Society of Vertebrate Paleontology, 2003. OCLC 51651461. 
  4. «Sue's vital statistics». Sue at the Field Museum. Museu Field d'Història Natural. Arxivat de l'original el 2007-05-15. [Consulta: 15 setembre 2007].
  5. Erickson, Gregory M.; Makovicky, Peter J.; Currie, Philip J.; Norell, Mark A.; Yerby, Scott A.; & Brochu, Christopher A. «Gigantism and comparative life-history parameters of tyrannosaurid dinosaurs». Nature, 430, 7001, 2004, pàg. 772–775. DOI: 10.1038/nature02699.

Tiranosaure

Dodaje.pl - Ogłoszenia lokalne