Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors.
Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Responsive image


Toispuolihalvaus

Toispuolihalvaus
Luokitus
ICD-10 G80.2, G81
ICD-9 342-343, 438.2
MeSH D006429
Huom! Tämä artikkeli tarjoaa vain yleistä tietoa aiheesta. Wikipedia ei anna lääketieteellistä neuvontaa.

Toispuolihalvaus (myös hemiplegia) on tila, jossa henkilön vartalon toinen puoli on heikko[1] tai halvaantunut, esimerkiksi toinen käsivarsi ja saman puolen jalka eivät toimi normaalisti. Tila voi olla synnynnäinen tai seuraus sairaudesta tai halvauksesta. Hemiplegian aiheuttaa yleisimmin jokin aivoverenkiertohäiriö[2], mutta kliinisen tilan voivat aiheuttaa myös selkäytimeen tai aivopuoliskoihin vaikuttavat vammat tai sairaudet.

CP-vamma voi myös vaikuttaa toisen aivopuoliskon toimintaan, jolloin kehon toisen puolen toiminnot ovat rajallisia. CP-vammaisilla hemiplegia ei aiheuta halvausta vaan spasmeja. Mikäli CP-vamman ainoa oire on toispuolinen halvaus, tilaa kutsutaan hemiplegiaksi.

Hemiplegiaa aiheuttaa myös mm. aurallisen migreenin harvinaiset alatyypit familiaalinen (suvuittain kulkeva) hemipleginen migreeni FHM sekä sporadinen (erillisenä esiintyvä) hemipleginen migreeni SHM.[3]

Osittaista toispuolihalvausta kutsutaan hemipareesiksi.

  1. Hemiplegia/Hemiparesis web.archive.org. 20.4.2009. Viitattu 8.2.2019.
  2. What is hemiplegia? | HemiHelp: for children and young people with hemiplegia (hemiparesis) www.hemihelp.org.uk. Arkistoitu 5.3.2013. Viitattu 8.2.2019.
  3. Hemipleginen migreeni - Suomen Migreeniyhdistys web.archive.org. 25.2.2017. Viitattu 8.2.2019.

Previous Page Next Page






فالج Arabic Hemiplegiya AZ Hemiplegia Catalan Hemiplegie Czech Hemiplegia English Hemiplejia Spanish Hemipleegia ET Hemiplegia EU همی‌پلژی FA Hémiplégie French

Responsive image

Responsive image