Tyrkerranet er en mørk episode i Islands historie.
I juni 1627 oplevede Island en af de mest dramatiske og tragiske begivenheder i sin historie, kendt som “tyrkerranet”. Tre skibe fra det Osmanniske Rige, styret af pirater fra de Nordafrikanske byer Algiers og Salé, satte kurs mod Island. Disse skibe ankom til Islands sydkyst og lancerede et frygtindgydende angreb på flere kystbyer, herunder Grindavík, Østfjordene og Vestmannaøerne. Omkring 50 personer blev dræbt, og tæt på 400 blev fanget og solgt til slaveri. 9 til 18 år senere blev der betalt løsepenge for tilbageleveringen af 50 individer.
Røverne var ledet af Jan Janszoon van Haarlem, en hollandsk pirat, der tjenestegjorde for det Osmanniske Rige og var kendt som Murat Reis. Han blev den første guvernør og storadmiral af bystaten Salé i Marokko, en vigtig piratbase. I 1627 beordrede han en dansk slave[hvem?] i sin besætning, som havde været på Island, til at føre sit skib derhen, en rute hidtil uprøvet for pirateri. To andre skibe fra Algier deltog også i røveriet mod Island, men ankom senere.
Interessant er, at den adjektiviske betegnelse "tyrkisk" ikke refererede til etniske tyrkere, Tyrkiet eller tyrkisktalende folk generelt; på det tidspunkt var det en generel betegnelse for alle muslimer i Middelhavet, da flertallet var undersåtter af Det Osmanniske Rige. I det 17. århundrede var flertallet af dem, der blev betegnet som "tyrkere", europæiske kristne, der enten var blevet omvendt til islam eller frivilligt konverteret. I virkeligheden drejede det sig om et overfald af algeriske pirater.[1][2]
The pirates came sailing from Algiers, the capital of Algeria in Africa. During this time, Algeria belonged to the kingdom of the Turkish sultan and therefore people refer to it as the Turkish invasion.