Vasubandhu

Plantilla:Infotaula personaVasubandhu
Imatge
Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle III Modifica el valor a Wikidata
Peshawar () Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle IV Modifica el valor a Wikidata
Patriarca del zen

← Jayata (en) TradueixManorhita (en) Tradueix → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióBudisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciófilòsof, escriptor, bhikkhu Modifica el valor a Wikidata
Activitat(Floruit: segle IV Modifica el valor a Wikidata)
ProfessorsPenchen Mi Wang Ga (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
AlumnesLobpön Gangwa Pel (en) Tradueix, Sthiramati (en) Tradueix, Dignāga (en) Tradueix, Drachompa Chö Kyob (en) Tradueix i Arya Vimuktisena Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
GermansAsaṅga Modifica el valor a Wikidata

Vasubandhu (sànscrit: वसुबन्धु; xinès tradicional: 世親; pinyin: Shìqīn; tibetà: དབྱིག་གཉེན་) va ser un influent monjo budista i erudit de Gandhara, que va viure al segle IV o segle v.[1][2] Va ser un destacat professor budista i una de les figures més importants en el desenvolupament del budisme Mahyana a l'Índia.[3] Va escriure diversos tractats on sostenia que tots els objectes aparentment externs només són representacions mentals. Era germà petit del filòsof Asanga, a qui s'atribueix la seva conversió del Sarvastivada a la tradició budista Mahayana.[4][5]

Va ser un filòsof que va escriure comentaris sobre l'Abhidharma, des de les perspectives de les escoles Sarvastivada i Sautrāntika. Després de la seva conversió al budisme mahayana, juntament amb el seu germanastre Asanga, va ser també un dels principals fundadors de l'escola Vijnanavada.

L'Abhidharmakośakārikā ("Comentari sobre el Tresor de l'Abhidharma") de Vasubandhu s'utilitza àmpliament en el budisme tibetà i asiàtic oriental, com a font principal de la filosofia Abhidharma no mahayana. Els seus treballs en vers filosòfics estableixen l'estàndard per a la metafísica india Yogacara de "només l'aparença" (vijñapti-mātra), que s'ha descrit com una forma d'"idealisme epistemològic ", fenomenologia[6] i propera a l'idealisme transcendental d'Immanuel Kant.[7] A banda d'això, va escriure diversos comentaris, obres de lògica, argumentació i poesia devocional.

Vasubandhu és un dels pensadors més influents de la tradició filosòfica budista índia. A Jōdo Shinshū, se'l considera el Segon Patriarca; en el budisme Chan, és el 21è patriarca.

  1. Tola, Fernando. Being as Consciousness: Yogācāra Philosophy of Buddhism (en anglès). Motilal Banarsidass Publ., 2004, p. 55. ISBN 978-81-208-1967-2. 
  2. Chattopadhyaya, Debi Prasad. Phenomenology and Indian Philosophy (en anglès). SUNY Press, 1991, p. 262. ISBN 978-0-7914-9882-8. 
  3. «Vasubandhu | Internet Encyclopedia of Philosophy» (en anglès). [Consulta: 14 abril 2021].
  4. «Vasubandhu | Indian Buddhist philosopher» (en anglès). [Consulta: 14 abril 2021].
  5. Gold, Jonathan C. Vasubandhu. Spring 2021. Metaphysics Research Lab, Stanford University, 2021. 
  6. Lusthaus, Dan. Buddhist Phenomenology: A Philosophical Investigation of Yogācāra Philosophy and the Ch'eng Wei-shih lun. New York, NY: Routledge, 2002. 
  7. Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; no s'ha proporcionat text per les refs nomenades Gold

Vasubandhu

Dodaje.pl - Ogłoszenia lokalne