Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors.
Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Responsive image


Verkkopalvelu

Verkkopalvelu tarkoittaa tietokoneverkkoon liitetyn tietojärjestelmän antamaa palvelua. Verkkopalvelulla voidaan tarkoittaa myös palvelimen verkkoon tarjoamaan palvelua, englanniksi network service. Esimerkkejä on muun muassa SSH-palvelu.[1] Verkkopalvelun voi määritellä myös internetissä olevaksi multimedia- tai sisältökokonaisuudeksi.[2] Tietojärjestelmien välisiä palveluita ovat muun muassa NTP-palvelut.

Jos verkkopalvelu rinnastetaan www-sivustoksi, niin voidaan sanoa, että verkkopalvelu on tietyn organisaation tuottama tai tiettyä aihetta käsittelevä ja siten selkeän kokonaisuuden muodostava www-sivujen joukko. [3] Verkkopalvelun synonyymeja ovat muun muassa verkkosivusto, www-sivusto, www-sivut, webbisivut, internet-sivut, internet-sivusto, nettisivusto, nettisivut, kotisivut. Esimerkiksi kaikkien yrityksien verkkosivustoista voidaan käyttää nimitystä verkkopalvelu. Yrityksien sisäisistä verkkopalveluista käytetään nimitystä intranet ja rajatulle kohderyhmälle tarkoitetusta verkkopalvelusta extranet. Verkkopalvelun määrittelyä voidaan tarkentaa listaamalla muita verkkopalveluille ominaisia piirteitä kuten esimerkiksi:[2]

  • verkko-osoite, joka ilmaisee palveluntarjoajan nimen tai palveluntarjoajalle rekisteröidyn nimen
  • sisällöntuottajia ja sisällöntuotannosta vastaava taho
  • maailmanlaajuinen tai kohdennettu yleisö
  • reaaliaikainen saavutettavuus
  • mahdollisuus vuorovaikutteisuuteen.

Verkkopalvelun tarjoaja (engl. Online Service Provider) viitataan esimerkiksi monipuoliseen verkkosivustoon jolla on jokin selkeä taustataho (yritys, yhdistys, virasto, jne.). Vapaa käännös englanninkielisestä termistä voisikin olla esimerkiksi "verkossa toimiva palvelukanava", lyhyemmin siis "verkkopalvelu".

Termiä "verkkopalvelu" ei pidä sekoittaa termiin "Web Services"; jälkimmäisellä tarkoitetaan Web-teknologialla toteutettua ohjelmointiteknistä palvelurajapintaa.

  1. JHS 183 Julkisen hallinnon palvelujen tietomalli ja ryhmittely verkkopalveluissa 28.3.2013. Julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunta (JUHTA). Arkistoitu 5.3.2016. Viitattu 17.3.2015.
  2. a b Jussila, M & Leino, A.: Net. Verkkoviestinnän käsikirja. Inforviestintä, 1999. ISBN 1-56584-741-5
  3. Tietotekniikan termitalkoot tsk.fi. 2005.

Previous Page Next Page