Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors.
Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Responsive image


Vulvodynia

Vulvodynia
Luokitus
ICD-9 625.7
Huom! Tämä artikkeli tarjoaa vain yleistä tietoa aiheesta. Wikipedia ei anna lääketieteellistä neuvontaa.

Vulvodynia on gynekologinen oireyhtymä, jossa vulvan eli ulkosynnyttimien kipua on esiintynyt yli kolme kuukautta, eikä selvää syytä kivulle löydy[1][2]. Tuntemukset ovat esimerkiksi aristavia, polttavia, pistäviä tai viiltäviä kipuja, ja kipu voi esiintyä tietyissä pisteissä tai levitä koko vulvan alueelle[3]. Kivun voi aiheuttaa muun muassa emättimen suun koskettaminen, tamponin asettaminen, yhdyntä[2], pitkään paikallaan istuminen, hankaavat vaatteet ja tietyt liikuntamuodot kuten pyöräily[4]. Kipu voi olla jaksottaista tai koko elämän mittaista, ja esimerkiksi kuukautiskierto voi vaikuttaa siihen[1].

Vulvan alueen kipua kokee elämänsä aikana 8-16% vulvallisista, mutta vulvodynia on alidiagnosoitu oireyhtymä[1][2]. Vulvodynia diagnosoidaan vanupuikkotestillä, jossa lääkäri testaa emättimen suuaukon ympärystön kosketusarkuutta kostutetulla vanupuikolla[2]. Vaivan syy on lääketieteelle tuntematon[2], ja sekä biokemiallisten että psykososiaalisten tekijöiden uskotaan vaikuttavan vulvodyniaan[5]. Vulvodynian taustalla olevia syitä ja kipuun vaikuttavia tekijöitä voivat olla kipuherkkyyden lisääntyminen, tulehdukset, hormonit, lantionpohjan lihasten vaivat, perinnöllinen alttius ja lapsuusajan kaltoinkohtelu[5]. Lisäksi vulvodynialle altistavia tekijöitä voivat olla yhdistelmäehkäisypillerit ja toistuvat hiiva- ja virtsatietulehdukset[1].

Vulvodynian itsehoitoon kuuluvat muun muassa limakalvojen kosteuttaminen, kipupisteiden desensitisaatio, lantionpohjan lihasten rentouttamisharjoitukset[2], puudutegeelin käyttäminen, kiristämättömien vaatteiden valitseminen ja tamponien vaihtaminen terveyssiteisiin[1]. Lääkärin tarjoamia yleisimpiä hoitokeinoja ovat hiivatulehdusten hoitaminen, yhdistelmäehkäisyn tauottaminen, lääkehoito, seksuaalineuvonta ja fysioterapeuttiset menetelmät[1].

  1. a b c d e f Vulvodynia Korento ry. Viitattu 17.11.2024.
  2. a b c d e f Vulvodynia (naisen sukuelinten kipu) Duodecim Terveyskirjasto. Viitattu 17.11.2024.
  3. Vulvodynia Cleveland Clinic. 27.12.2022. Cleveland Clinic. Viitattu 17.11.2024.
  4. Vulvodynia on vaiettu vaiva Potilaanlääkärilehti.fi. 6.11.2024. Viitattu 17.11.2024.
  5. a b Sophie Bergeron, Barbara D. Reed, Ursula Wesselmann, Nina Bohm-Starke: Vulvodynia. Nature Reviews Disease Primers, 30.4.2020, 6. vsk, nro 1, s. 1–21. doi:10.1038/s41572-020-0164-2 ISSN 2056-676X Artikkelin verkkoversio. (englanniksi)

Previous Page Next Page






ألم الفرج Arabic Vulvodínia Catalan Vulvodynie Czech Vulvodynie German Vulvodynia English Vulvodinia Spanish Vulvodüünia ET درد واژن FA Vulvodynie French וולוודיניה HE

Responsive image

Responsive image