Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors.
Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Responsive image


Denissovans

Rèplica d'una molar denissovana, originalment trobada a la Cova Deníssova l'any 2000, al Museu de Ciències Naturals de Brussel·les
Cova de Deníssova està situat en Rússia
Cova de Deníssova
Cova de Deníssova
Ubicació de la Cova de Deníssova al Massís de l'Altai a Rússia
Cova de Deníssova, on es va trobar la «Dona X»

Els denissovans o homínids de Deníssova són una espècie o subespècie extinta d'humans arcaics que es va estendre per Àsia durant el Paleolític inferior i mitjà, i va viure, basant-se en l'evidència actual, des de fa 285.000 a 25.000 anys.[1] Els denissovans es coneixen a partir de poques restes físiques; en conseqüència, la major part del que se'n sap prové de proves d'ADN. No s'ha establert cap nom formal d'espècie a l'espera de material fòssil més complet.

La primera identificació d'un individu de Deníssova es va produir l'any 2010, basant-se en l'ADN mitocondrial (mtDNA) extret de l'os d'un dit femení juvenil excavat a la cova de Deníssova siberiana al massís de l'Altai el 2008.[2] L'ADN nuclear indica estretes afinitats amb l'home de Neandertal. La cova també va ser habitada periòdicament per neandertals, però no està clar si els neandertals i els denissovans van cohabitar mai a la cova. Posteriorment, es van identificar espècimens addicionals de la cova Deníssova, així com un sol exemplar de la cova Karst de Baishiya a l'Altiplà del Tibet i la cova de Cobra a la serralada Annamita de Laos. Les proves d'ADN suggereixen que tenien la pell, els ulls i els cabells foscos, i la seva complexió i els trets facials eren semblants als de Neandertal. No obstant això, tenien queixals més grans que recorden els humans arcaics del Chibanià (Plistocè mitjà) i Plistocè superior, i els australopitecins.

Aparentment, els denissovans es van creuar amb humans moderns,[3] amb un alt percentatge (aproximadament un 5%) que es trobava en melanesis, aborígens australians i negritos. Aquesta distribució suggereix que hi havia poblacions de denissovans a tot Àsia. També hi ha evidències de mestissatge amb la població neandertal d'Altai, aproximadament amb un 17% del genoma de Deníssova provinent de la cova de Deníssova. Un híbrid de primera generació anomenat "Denny" va ser descobert amb un pare denissovà i una mare neandertal. A més, el 4% del genoma dels denissovans prové d'una espècie humana arcaica desconeguda, que es va separar dels humans moderns fa més d'un milió d'anys.

  1. Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; no s'ha proporcionat text per les refs nomenades :0
  2. Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; no s'ha proporcionat text per les refs nomenades Krause
  3. Woodward, Aylin «A handful of recent discoveries have shattered anthropologists' picture of where humans came from, and when». Business Insider, 05-01-2020.

Previous Page Next Page