Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors.
Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Responsive image


Eunomi

Plantilla:Infotaula personaEunomi
Imatge
Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement335 Modifica el valor a Wikidata
Capadòcia (Turquia) Modifica el valor a Wikidata
Mort394 Modifica el valor a Wikidata (58/59 anys)
Capadòcia (Turquia) Modifica el valor a Wikidata
ReligióCristianisme ortodox Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósacerdot Modifica el valor a Wikidata
Altres
Condemnat perheretgia Modifica el valor a Wikidata

Eunomi (en llatí: Eunomius, en grec antic: Εὐνόμιος) va ser un religiós grec nascut a Dacora a Capadòcia, deixeble d'Aeci, un seguidor d'Arri o Ari. Va introduir a l'arrianisme els seus propis punts de vista i va fundar la secta dels eunomians (Enomiani o Anomoei) que negava la igualtat entre el Pare i el Fill i a més en negava també la similitud (ὁμοιότης).

Va ser diaca d'Antioquia el 360, i després va succeir a Eleusi com a bisbe de Cízic, però al cap d'uns mesos va ser deposat per ordre de l'emperador Constanci II i expulsat de la ciutat.

Sota Julià l'Apòstata i sota Jovià, va viure a Constantinoble; en el regnat de Valent va anar a Calcedònia, però l'emperador el va denunciar per albergar a casa seva a Procopi, i va ser enviat a l'exili a Mauretània. Així i tot, quan va arribar a Mursa a Il·líria, l'emperador el va fer cridar.

Més tard el va enviar a l'exili altre cop Teodosi I el Gran a un lloc anomenat Halmiris a Mèsia, a la vora del Danubi, lloc que van ocupar els bàrbars i va ser enviat a Cesarea a l'Àsia Menor. Contrari al popular bisbe Basili de Cesarea, els habitants d'aquesta ciutat el van odiar.

Finalment, va poder tornar a la seva vila natal de Dacora on va viure la resta de la seva vida i on va morir ja vell el 394. Eutropi Patrici va ordenar portar el seu cos a Tiana on va quedar a càrrec dels monjos, per evitar que fos portat a Constantinoble pels seus seguidors per enterrar-lo junt amb el seu mestre Aeci. Un edicte imperial va ordenar la destrucció de les seves obres.

El seu seguidor Filostorgi, va escriure un elogi d'Eunomi. Foci i Sòcrates (que van ser els seus enemics), en canvi, el critiquen en el seu estil literari i diuen que es repetia excessivament.

Va escriure diverses obres contra la fe ortodoxa, però van ser destruïdes i només uns reculls compilats pels seus enemics han arribat als nostres dies. Obres seves eren:

  • 1. Comentari de l'Epístola al romans, en 7 llibres
  • 2. Epístoles,
  • 3. Exposició de fe (383) que es conserva
  • 4. Ἀπολογητικός (Apologètiques, Apologetikos, defensa de les doctrines eunomianes)
  • 5. Ἀπολογίας Ἀπολογία.[1]
  1. Smith, William (ed.). «Eunomius». A Dictionary of Greek and Roman biography and mythology. [Consulta: 26 juny 2023].

Previous Page Next Page






إيونوميوس السيزيكوسي Arabic Евномий Bulgarian Eunomius German Ευνόμιος Κυζίκου Greek Eunomius of Cyzicus English Eunomio Spanish Eunomio EU Eunome French Eunomije Croatian Eunomio Italian

Responsive image

Responsive image