De geboorteplaats van een persoon is de locatie waar die persoon geboren is. Vaak gaat het om de geboortegemeente (in Nederland de gemeente waar een persoon geboren is zoals die gold ten tijde van de geboorte) en eventueel een nadere aanduiding van de locatie.[1]
De aangifte van de geboorte van een baby moet in Nederland en in België verricht worden in deze gemeente. De gemeentenaam zal geregistreerd worden in de geboorteakte en kan hierna nooit meer gewijzigd worden. Ook als de gemeente wordt opgeheven, overgaat in een andere gemeente of van naam verandert, wordt de geboorteplaats niet gewijzigd.
Samen met de voornaam of voornamen, achternaam, en geboortedatum vormt de geboorteplaats over het algemeen een unieke combinatie van gegevens, zodat iedere persoon afzonderlijk te herkennen is voor de overheid. Bij veel officiële formulieren moeten dan ook de geboorteplaats en geboortedatum ingevoerd worden; deze worden ook allebei vermeld op het paspoort en rijbewijs.
De geboorteplaats van een kind was in Nederland vaak ook de woonplaats van de ouders, doordat veel moeders thuis konden bevallen. Thans wordt een kind haast altijd in een ziekenhuis geboren en dat kan zijn in een andere gemeente dan waar de ouders wonen. Dan is de geboorteplaats van het kind de gemeente waar het ziekenhuis zich bevindt.