Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors.
Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Responsive image


Guqin

Infotaula d'instrument musicalGuqin
Tipusinstrument de corda pinçada i tube zither (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Classificació Hornbostel-Sachs312.22 Modifica el valor a Wikidata
Originari deXina Modifica el valor a Wikidata

Mostra d'àudio

Modifica el valor a Wikidata

Zuiyu Changwan: La cançó de la tarda del pescador gat Modifica el valor a Wikidata

Professió artísticaguqin player (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Anvers del guqin

El guqin o qin[1] (en xinès: 古琴; en pinyin: gǔqín; en Wade-Giles: ku-ch'in; literalment “antic instrument de corda”) és un instrument musical xinès de set cordes de la família de les cítares (中華絃樂/中华弦乐器). El guqin s'ha fet servir des de temps antics com a instrument preferit dels erudits i intel·lectuals per la seva subtilesa i refinament. Els xinesos sovint l'anomenen 「國樂之父/国乐之父」, és a “pare de la música xinesa”. El guqin i la seva música van ser proclamats el 2003 i inscrits el 2008 com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO.[2]

Revers de l'instrument

El nom tradicional era qin 「琴」, que també es pot escriure com a 琹」, 「珡」 i d'altres maneres antigues, però des del segle XX aquest mot també es va aplicar a altres instruments antics. El yangqin琴/扬琴」, el huqin琴」, que són dos instruments de corda, així com el piano occidental (en xinès tradicional 琴; en xinès simplificat 钢琴; pinyin: gāng qín; que significa “instrument de corda d'acer”) són exemples de l'ús del mot qin en altres instruments, per la qual cosa s'hi va afegir el prefix gu- 「, que significa “antic”, per tal de diferenciar-lo. També se l'anomena qixianqin (「七絃琴」; “instrument de set cordes”). No s'ha de confondre amb el guzheng 「古/古筝」, també de la família de les cítares, també sense trasts i amb pont sota les cordes.

El seu so és fluix i suau, amb una tessitura de quatre octaves a partir del do1. Tradicionalment comptava amb cinc cordes, però se n'han trobat exemplars de fins a deu o més cordes. De totes maneres, la tipologia de set cordes ha estat la més divulgada i normalitzada durant dos mil·lennis. Alguns troben semblances entre la música del guqin i la de blues.

  1. «Guqin». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.
  2. «El guqin y su música». UNESCO Culture Sector. [Consulta: 18 agost 2010].

Previous Page Next Page






قو تشين Arabic Guqin German Guqin English Guĉino EO Guqin Spanish Guqin EU گوچین FA Guqin French GAN Kucsin Hungarian

Responsive image

Responsive image