Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors.
Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Responsive image


Mandala

Mandala budista amb la dea Prajnaparamita al centre (segle xix)

Un mandala (en sànscrit, मण्डल, maṇḍala; literalment 'cercle' o 'roda')[1] és un símbol ritual i espiritual propi del budisme i l'hinduisme, que representa l'univers.[2] Per extensió, també s'anomena mandala un dibuix, pintura o baix relleu, normalment amb trets geomètrics, que es desenvolupa a partir d'un punt central o axial fins a formar una figura circular o concèntrica. La forma bàsica dels mandala és la d'un quadrat amb quatre portes en forma de T, que contenen un cercle amb un punt central, anomenat bindu,[3][4] i s'hi poden trobar punts o eixos de simetria radial, de manera que tot el dibuix està subordinat i equidistant respecte d'aquest punt central.[5]

Mandala de Kalatxakra significa en sànscrit 'roda del temps' o 'roda de la vida'. És un mandala que els lames confeccionen amb sorra de colors. Una de les seves característiques és la manca de permanència: es construeix cada cop de bell nou. Normalment, hi assisteix el dalai-lama, que en col·loca el primer gra de sorra al centre, i els monjos el continuen construint mentre en mediten el significat. Es realitza l'ofrena un cop acabat i, posteriorment, se'n procedeix a la dissolució, ja que tot és transitori i mutable. Al mandala de Kalatxakra trobem representat el palau de cinc nivells, on resideix la divinitat Kalatxakra i la seva consort Vixvamata, que simbolitzen la compassió i la saviesa. S'hi representen també les altres 722 divinitats menors. Segons l'antiga tradició budista, aquest mandala conté tres únics i simultanis cercles, en què es mostra una completa visió cosmològica de l'univers, una descripció detallada de la naturalesa humana i, finalment, un camí per assolir, mitjançant la reflexió, la saviesa i la compassió, el nirvana.

  1. Diccionario de Arte II (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.56. DL M-50.522-2002. ISBN 84-8332-391-5 [Consulta: 3 desembre 2014]. 
  2. «mandala». Merriam–Webster Online Dictionary, 2008. [Consulta: 19 novembre 2008].
  3. «Artiste Nomade, What's a mandala?». Arxivat de l'original el 2010-11-19. [Consulta: 4 gener 2015].
  4. «Kheper,The Buddhist Mandala - Sacred Geometry and Art». Arxivat de l'original el 2011-05-14. [Consulta: 4 gener 2015].
  5. www.sbctc.edu (adapted). «Module 4: The Artistic Principles». Saylor.org. [Consulta: 2 abril 2012].

Previous Page Next Page






Mandala AF مندالة Arabic মণ্ডল AS Mandala AZ Мандала BE Мандала Bulgarian Mandala BJN মণ্ডল Bengali/Bangla དཀྱིལ་འཁོར། BO Mandala Czech

Responsive image

Responsive image