Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors.
Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Responsive image


Referent

El referent és, en certes teories lingüístiques, un element de la realitat, «una cosa del món»[1] fora de la llengua a la qual es refereix un símbol, un mot o una expressió.[2]

Fa part del triangle semiòtic o triangle semàntic, que relaciona el mot (significant), el concepte associat a la ment (significat) i allò que designa, que és el referent.[3] El lingüista hongarès Stephen Ullmann (1914-1976) parla del triangle nom-sentit-cosa. En aquest triangle «cosa» és sinònim de referent[4] i s'ha de comprendre al sentit ample: pot ser un objecte, un lloc, una propietat o un esdeveniment.[5] El mateix referent pot tenir diverses paraules en diferents llengües o fins i tot una mateixa realitat correspondre en un idioma a un mot i en altres llengües a una expressió complexa i a la inversa, ja que la relació entre els tres elements no és unívoca. L'associació del referent a un signe lingüístic concret és arbitrària. Qui no coneix la clau o el «codi» no pot deduir el significat, tret, potser, d'alguna onomatopeia. És una de les causes perquè pot ser tan difícil desxifrar texts escrits en llengües perdudes amb símbols o alfabets desconeguts.

L'estudi de la relació entre les paraules i les coses i fenòmens de la realitat és una qüestió molt vella. Plató és un dels primers filòsofs del qual ens han arribat texts escrits on s'estudia aquesta relació complexa: s'ha posat la qüestió d'on venen les idees –el significat en terminologia moderna– quan sovint una mateixa paraula o concepte (significant) es fa servir per a referents molts diferents. Per donar un exemple simplificat: hi ha molts objectes diferents de format, de color, de matèria que tots anomenem «cadires» i nogensmenys a un cert moment diem: «això no és pas una cadira, és una taula». Va desenvolupar El mite de la caverna com a solució. Explica que en una vida anterior hauriem vist les «idees pures» de les quals reconeixem les «ombres» en la vida actual.[6]

  1. Clément, Danièle. Linguistisches Grundwissen eine Einführung für zukünftige Deutschlehrer. 2. Aufl. Wiesbaden: Springer, 2000, p. 157. ISBN 978-3-531-23173-0. 
  2. «Referent». Gran Diccionari de la Llengua Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  3. Mallart i Navarra, Joan. «1472. Triangle semàntic». A: Didàctica de la llengua. Barcelona: Servei de Llengua Catalana de la Universitat de Barcelona, 2001, p. 160. ISBN 84-7602-352-9. 
  4. Ullmann, Stephen. Semantics : an introduction to the science of meaning. New York: Harper and Row, 1962. ISBN 0-06-497073-6. 
  5. Bussmann, Hadumod. Lexikon der Sprachwissenschaft (en alemany). 3a edició actualitzada i eixamplada. Stuttgart: Kröner. ISBN 3-520-45203-0. 
  6. «Mite de la caverna -». Wikisofia. FiloXarxa. [Consulta: 16 desembre 2021].

Previous Page Next Page






Referent (Linguistik) German Referent English Referente Spanish Referent ET רפרנט HE Referen ID Referente Italian Референт KY Referent (taalkunde) Dutch Desygnat Polish

Responsive image

Responsive image