Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkeliin tarkistettavissa olevia lähteitä ja merkitsemällä ne ohjeen mukaan. |
Skalmeija on lähinnä keskiajan ja renessanssin musiikissa käytetty kaksoislehdykkäsoittimiin kuuluva puupuhallin. Nykysoittimista se muistuttaa eniten oboeta. Aasiasta kotoisin oleva skalmeija on tullut eurooppalaisten tietoisuuteen jo 1100-luvulla, kun ristiretkeläiset toivat sen varhaisen muodon Eurooppaan.
Skalmeijoja käytettiin usein kovaäänisessä ulkoilma- ja seremoniallisessa musiikissa tai avarissa sisätiloissa samaa soitinperhettä edustavien pommerien kanssa. Suurempikokoisia skalmeijoja olivat alttoskalmeija ja ainakin 1500- ja 1600-luvuilla tenori-, basso- sekä kvartti- ja kvinttibassoskalmeija. Pommereissa oli usein vähintään yksi läppä matalinta ääntä varten. Enemmän läppiä saattoi olla basettipommerissa (jatkettu tenori), bassopommereissa ja vielä sitäkin kookkaammissa pommereissa. Näiden avulla päästiin perussävelestä kvartin verran alemmas.
Erilaisia kansansoitin- ja puhallinorkesteriversioita on säilynyt käytössä Espanjassa, Ranskassa ja Etelä-Italiassa. Balkanin alueella käytettävät soittimet edustavat lähinnä itämaista tyyppiä (esimerkiksi zurna ja sopila).